Jazz & lyrical

A stílus ismertetése

A Jazztánc az Amerikai Egyesült Államokból, New Orleans-ból származik, az afro-amerikaik kongó-táncából alakult ki, az 1900-as évektől kezdve a jazz zenével együtt fejlődött. Jellegzetessége az izolációs technikákkal létrehozott mozgás, vagyis az egyes testrészek egymástól függetlenül mozgatása, a lendületes, szenvedélyes forgások és ugrások. A Jazztánc szabadságot, improvizációs lehetőséget ad a táncosnak, a saját személyiségének megfelelően, mozdulatain keresztül fejezheti ki önmagát.

Tánc technikailag majdnem ugyan az, mint a kortárs tánc. Ide sorolandó az Art Jazz technikára épülő koreográfiák. A lírai táncban egy vagy több ember (lírai én) szólal meg közvetlen formában, általában egyes szám első személyben. Ilyenkor nem feltétlenül az eredeti zene mondanivalója szólal meg, mivel a "lírai én" egy fikció. A koreográfia tárgya a táncos saját belső világa, azaz érzelmeit, hangulatait, élményeit, gondolatait, tapasztalatait tárja fel. Az ábrázolás középpontjában tehát a lírikus énje, önmaga, személyisége áll (a „költői én”). Ezért a lírai táncokban az alkotó megnyilatkozása közvetlenebb, személyesebb (szubjektívebb), mint a sokszereplős művekben, az előadó erősíti, hogy milyen személyes indulatokat, egyéni véleményeket táplál az általa ábrázolt világ dolgaival kapcsolatban. A lírai művek alapvetően, de nem kizárólagosan leíró formában íródnak. A tartalmi elemek mellett a lírai táncban különösen fontosak a szerkezeti megoldások, a kifejezőeszközök, a stíluselemek, a költői képek, alakzatok, a zeneiség eszközei.

A stílust és az oktató munkáját ismertető videó


Oktató

Márkus Lilla

2019-ben végeztem a Thália Tanoda színházi táncos osztályán, majd musicaleknél dolgoztam, például a Veres 1 Színház Nők az idegösszeomlás szélén című alkotásában. Jelenleg a Spirit Dance Company társulatában táncolok, akikkel rendszeresen adunk elő vidéken és a belvárosban is. Óráimon szeretném átadni elsősorban a tánc szeretetét és a technikai alapok mellett az önkifejezés és felfedezés örömét.

JELENTKEZÉS, IDŐPONTFOGLALÁS

Ajánlott kor: fiatalok és felnőttek (12+)

Szint: kezdő / újrakezdő

Beiratkozás félévente (szeptemberben és januárban), a meghirdetett időpontokban lehetséges. Elegendő számú jelentkező esetén félévente új csoportok indulhatnak.

Meglévő csoportjainkba becsatlakozási lehetőség a tanév során folyamatosan van a szabad férőhelyekre.

Órára való érkezés előtt minden esetben IDŐPONTFOGLALÁS szükséges.

Időpontfoglaló rendszerünk itt érhető el: IDŐPONTFOGLALÁS

ÓRÁK IDŐPONTJA:

           HÉTFŐ, SZERDA, PÉNTEK 19:00 - 20:30


ÓRAJEGYEK, BÉRLETEK

Erre az óratípusra minden meghirdetett bérlet és órajegy felhasználható.

 BÉRLET ÉS ÓRAJEGY 

Kosár

A kosár üres.